Försvarsspray Bäst i test

Vilken försvarsspray är egentligen bäst i test? Self & Defence har testat och jämfört flera olika försvarsspray. Svaret får du i videon nedan.

De testar lagliga försvarsspray för ett realistiskt scenario och tar tiden från start tills sprayen är slut. Avståndet är 2,5 meter vilket kan anses vara ett normalt avstånd vid ett försvar.
– Effekt
– Räckvidd
– Färgning

Bodyguard Knock Out färgar mest på kortast tid och har en lång räckvidd! Den kan köpas här.

Samtliga försvarssprejer är helt lagliga att använda i Sverige och kräver ingen licens. Dessa ska inte förväxlas med pepparspray som ej är tillåtet för privatpersoner att inneha, då det är ett brott mot vapenlagen och bestraffas.

I testet jämförs olika försvarsspray för att jämföra faktorer som effekt, räckvidd och hur effektivt sprejen färgar en angripare. Ett bra test eftersom i praktiken vid ett överfall så har man ett väldigt kort tidsfönster att försvara sig.

Färgar och förblindar

En spray som tar lång tid på sig att färga och förblinda angriparen är därför inte alls effektiv att försvara sig med. Angriparen kommer hinna vända sig bort innan merparten av innehållet träffar.

En försvarsspray bör också vara lagom storlek och lätt att ha med sig i fickan alltid. Det ska inte behövas en instruktion för att använda, det ska vara lätt och ej finnas risk för felaktig användning.

Försvarssprej med flip-top lock brukar vara att föredra och är väldigt lätta att använda. Vissa sprayer som t.ex. Knock Out har dessutom ett enkelt sikte inbyggt i detta flip-top lock som gör det lättare att träffa rätt.

Oavsett vilken försvarsspray man använder så ska den alltid bara användas i självförsvar, sikta mot ögonen och tryck av och töm innehållet på angriparen. En bra försvarsspray ska både förblinda och gärna färga angriparen röd för lätt identifiering av Polisen.

Var uppmärksam på sprayer som enbart färgar och inte har förblindande effekt, t.ex. TIW har bara en färgande funktion och är därmed betydligt mindre effektfull för att stoppa en angripare.

”Smarta” sprayer med larm och SMS?

Det finns även sprayer som är kombinerade med larm och smarta funktioner, det kan låta bra, men en mer komplicerad produkt ökar också risker för problem (och svårare hantering), vilket t.ex. M3 uppmärksammade i ett test av Plegium Smart försvarsspray och ger produkten endast 3 av 5 i betyg:

”Den automatiska sms-funktionen är smart, men funktionerna i övrigt är ojämna.”

”Spraystrålen lämnar dock en hel del övrigt att önska. På det ena av våra två testexemplar fungerade den inte alls (vätskan forsade bara ner över handen vi höll försvarssprayen i), på den andra sprutade den i alla fall, men bara med trycket hos en liten vattenpistol.”

M3, sveriges prylsajt, test av Plegium smart försvarsspray